17-11-08

VTT De Coninck van De Muur

Zaterdagmorgen 15/11/2008 - 09.15 uur. Bij mijn aankomst aan de Roele staan al twee Pruine Proeken glunderend te kijken, Mezel en Vijverman. De goesting om hun – met olie ingewreven - torso vuil en nat te maken loopt van hun aangezicht. Bij dit aanschouwen komen ook Tiest en Wim “Maneken” met hun bolide aangereden. De casting is compleet en wijle dus weg richting “Stone-House” om de VTT De Coninck van De Muur onder onze wielen geschoven te krijgen. Bij onzen arrivé aldaar al heel wat bedrijvigheid. We zijn er niet alleen. (van de organisatie vernemen wij dat er 1.400 wielerterroristen de revue zullen passeren) Na de verplichte inschrijving en opzoeking van de metgezellen kunnen we uiteindelijk rond de klok van 10.00 uur vertrekken. Mezel heeft al onmiddellijk zijn mecanicien-kunsten mogen tentoonstellen om zijn haperende voorrem in orde te brengen. Na wat sleutelwerk en een eerste modderstrook is dit euvel toch al van de baan. Al van in den beginne mogen we kennis maken met slibberige en bij momenten zware modderstroken. De regen en wind hebben afgelopen week hun werk gedaan en onzen tocht zal deze keer niet voor de mietjes zijn. In de aanvangsfase neemt Maneken meerdere malen resoluut de kop. Een uitloper van een eerder gekregen EPO-kuur of zou de fysiek toch zo goed zijn? Niemand kan ons hier blijkbaar een antwoord op geven. In elk geval wordt onze Wim kort achterna gezeten door een gouden trio Mezel – Vijverman en Tom Bidon. Tiest laat de dieselmotor zoals gewoonlijk zijn werk doen en komt traag op gang. Na wat bochten-, stunt- en vliegwerk komen we uiteindelijk na 15 km aan de voet van de gevreesde Muur van Geraardsbergen. Het compacte deelnemersveld van bij de start is al goed uitgedund aan het begin van deze Ronde van Vlaanderen-klassieker. We beginnen eraan. Eerst het park door en dan via de Kloosterstraat naar omhoog. De hartslag gaat al snel de hoogte in. Een kwartet blijft knusjes bij elkaar. Onze eenzaat van de dag, Tiest, laat ook zijnen eigen moteur niet in het rood gaan en trapt er soepel op los. Wie gedacht had dat aan de top van de Kloosterstraat ook het einde van de geleverde inspanning zou liggen, is eraan voor de moeite want we draaien iets voor de top terug rechts den dieperik in tot aan de Vesten. Pas nu begint de eigenlijke beklimming van de Muur. Na essentiëel verkregen info van Tom Bidon, juist vóót het steilste stuk, mag Vijverman Tom nog passeren en op de top victorie kraaien. Tom Bidon volgt op enkele meters. Mezel is tijdens zijn klim zo intiem met deze kuitenbijter dat hij, zoals een echte paus, ook hier de kinderkopjes een judaskus geeft. Uiteindelijk komen ook Maneken en Tiest zonder kleerscheuren boven en mogen we genieten van een eerste bevoorrading.

DSC00067

Niet voor lang trouwens want onze Wim staat op uur en zou graag rond de middag terug thuis zijn. We zetten terug ons vehikel in beweging en rijden in dalende lijn richting Onkerzele. De paadjes hebben hier ook geleden van de overvloedige regenval en op menig stuk mogen we voet aan grond zetten. Tom Bidon kan een slipper van het voorwiel niet meer onder controle houden en gaat tegen de grond. De nieuwe velo is daarbij direct gezegend ze.

DSC00070

Troch blijft er een stevige tred in houden en het verschil is gemaakt. Mezel en Tiest verliezen door allerhande omstandigheden de aansluiting en voor hen is het achtervolgen geblazen tot aan de tweede bevoorrading. Aldaar neemt Wim na 25 km afscheid van ons. Tiest blijft ons verbazen en komt ook hier zonder één druppel zweet op zijn voorhoofd aan. Wanneer wij hem vragen hoe het met het landschap gesteld is in de omgeving van Geraardsbergen, kan hij ons daarop zonder problemen een gedetailleerde uitleg geven.

DSC00075

Het is ook Tiest die ons, na de tweede bevoorrading, groen licht geeft om op ons iets snellere tempo verder te rijden waarvoor onze dank. Langs de boorden van de Dender wanen wij ons een weg richting Smeerebbe en Aspelare. Mezel blijft aan de rekker hangen doch dit zal niet voor lang zijn. In de aanloop van den Beverberg is zijn bobijntje helemaal leeg gereden en moet hij het koningskoppel Vijverman – Tom Bidon laten gaan. Het tempo gaat nogmaals verschroeiend de hoogte in. Versnellingen worden van nabij bekeken. De laatste rechte lijn. Zal Vijverman zijn status van rasspurter eer aan doen of speelt hij blufpoker? Twee aan twee naderen ze de eindmeet. Nog 500m … nog 400m … nog 200m. Vijverman stelt zich recht en duwt verbeten op de trappers. Tom Bidon kan op tijd remonteren. Vijverman kan niet meer reageren en geeft zich gewonnen. Hierbij wordt een einde gemaakt aan zijn zegereeks van vier. “Eddy” Vijverman is dus klopbaar. Mezel komt enkele ogenblikken later ook de bikewash-parking opgereden en ook Tiest mogen we verwelkomen nadat wij met ons drieën al gedoucht zijn. Na 40 loodzware kilometers mogen de donkere en bleke Enames hun werking doen en na een stuk of vijf mogen we tevreden huiswaarts keren. Het was zwaar maar toch heel leuk geweest.

De Coninck

Volgende zondag 23/11/2008 vertrek om 09.00 uur aan de Roelle.

Wees dus op tijd!!!

13:07 Gepost door De Pruine Proeken Administrator in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Werkverplichting Ik zal er niet zijn. De werkplicht roept.

Gepost door: Tom Bidon | 17-11-08

Ik zal... ... proberen ook van de partij te zijn.

Enne Tom, ne nieve velo en al direct ne prijs... chapeau.

Gepost door: Joris | 17-11-08

ok, ik ben van de partij.
sneeuw of geen sneeuw:-)

Gepost door: wolf | 22-11-08

De commentaren zijn gesloten.