27-01-10

Verslag Belgisch Kampioenschap Pruine Proeken 2009-2010

Wat een volkstoeloop, zondagmorgen in Grotenberge: met honderden kwamen de supporters aan: de busjes van de shuttledienst - van t station naar de startplaats aan t'Omweer- kon de mensenmassa nauwelijks aan.

De toeschouwers zagen negen protagonisten aan de start: uittredend kampioen Ka VeedeeBee, Tom Bidon aka de winnaar van editie 2007-08, topfavoriet semiprof Roel, Joris, Franky, Proost, kleine Vijverman, Rudi en Brusselman. Drie ronden van ongeveer 11 km moesten worden afgelegd, waarbij de eerste ronde als verkenningsronde diende: de omloop was een allegaartje van asfalt, technische (tegel)stroken en uitgestrekte modderwegen die te lijden hadden onder de regenval van de afgelopen dagen.

Nauwelijks was de wedstrijd begonnen of we hadden een pechvogel: Rudi had materiaalpech en iedereen was zo solidair om te wachten tot dit euvel verholpen was. Wat we daarna zagen was pure waanzin: onmiddellijk werd er gedemareerd, en met nog ruim 20 kilometer voor de boeg ging topfavoriet Roel aan de haal. Hierbij nam hij echter zo veel risico dat hij iets verder te voet stond met een lekke band. Er ontstond vertwijfeling in het peloton: moesten wij op hem wachten of namen we verder afstand van de te kloppen man? Uiteindelijk werd geopteerd voor de sportiviteit en werd op Roel gewacht. Drie renners zagen hierin echter een mogelijkheid om voorsprong te nemen en dit werd hen toegestaan omdat niemand verwachtte dat Rudi, Franky en Proost een onmiddellijk gevaar zouden betekenen voor de kampioenstitel. De herstelbeurt van Roel duurde evenwel vrij lang en de vluchters waren dan ook al geruime tijd uit het gezichtsveld op het moment dat Roel kwam aansluiten.

Een ware achtervolging kwam op gang om de 3 ontsnapten terug te nemen. Bij een scherpe bocht sneed Joris de pas af van uw verslaggever, hij nam enkele meters en ging alleen op pad, op zoek naar de drie. Roel, die nauwelijks bekomen was van zijn fietsherstelling, zag het gevaar en ging in de achtervolging. Voor het resterend groepje ging dit te snel, ze lieten begaan en wisten toen eigenlijk al dat de titel niet voor dit jaar zou zijn. Uiteindelijk werd Rudi als eerste bij de lurven gegrepen en bij aanvang van de laatste ronde kwam ook een einde aan het avontuur van Franky. Met nog 10 kilometer voor de boeg kregen we deze situatie: leidersduo Joris en Roel, de nauwelijks in te halen Proost op de derde plaats, gevolgd door het trio Tom, Vijverman en uw verslaggever. Franky bleef in de achtergrond moedig verder strijden. Rudi en de door pech teruggeslagen Andy kozen voor den drank en de aangename verschijning in t Omweer. 

Het werd uiteindelijk een millimeterspurt waarbij Joris zich de meerdere toonde van Roel en zich hiermee tot Belgisch Kampioen Pruine Proeken 2009-2010 kroonde.In achtervolgende groepje volgde de ene positiewissel na de andere maar uiteindelijk kwam elke renner individueel over de streep: kleine Vijverman kon beslag leggen op de bronzen medaille, Proost werd nog schitterend vierde, gevolgd door uw verslaggever, Tom Bidon en karakterman Franky.

De overwinning van Joris werd nog geruime tijd gevierd door de renners, de supporters en de aanwezig pers, en die laatsten zorgden maandag dan ook voor de prachtige krantenkoppen over dit kampioenschap.

Het Nieuwsblad: " Belgisch Kampioenschap betwist na alweer een stunt van Joris Bernagie"

Het Laatste Nieuws: " De Tiger Woods van de Pruine Proeken kroont zich tot nationaal kampioen"

Het Belang van Limburg: " Geen Limburger in de top 10 van het BKPP "

De Gentenaar: "Liefje van Gents-Russische cafébazin wordt Belgisch Kampioen"

Verder wil ik u dit persbericht van het agentschap Reuters niet weerhouden, waarbij men tocheen kritische noot opmerkt: volgens welingelichte bronnen zou Joris de avond voor het kampioenschap bij een apotheker opgemerkt zijn om aldaar een champagnekuur te volgen. In hoeverre dit in strijd is met het dopingreglement en of hij gewag maakt van deze uitstap in zijn where-abouts is nog onduidelijk maar het spreekt voor zich dat deze feiten voldoende ernstig zijn om tot een diepgaander onderzoek over te gaan.

Joriskampioen

Onder voorbehoud krijgt u nog eens de uitslag

1. Joris Bernagie; 2 Roel De Bie, 3 Koen Vijverman, 4 Stijn De Proost, 5 Koen Van den Bossche, 6 Tom De Pelecijn, 7 Franky De Mil. Opgave: Rudi Van Caenegem en Andy Brusselman 

17:34 Gepost door De Pruine Proeken Administrator in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Mooi verslag - Volgens de UCI valt een champagnekuur (nog) niet onder de dopingwet en ga ik dus vrijuit. Goedkope schuimwijn uit blauwe flessen zou echter wel onder de dopingwet vallen.
- Na het debacle Wickmayer/Malisse zijn mijn whereabouts heden ten dagen steeds netjes ingevuld.

Gepost door: Joris | 27-01-10

Ik eis een diskwalificatie! Het is volgens de reglementering van de UCI niet toegelaten om meer dan 2 keer een kalfken te leggen!
Waarbij zelfs bij het kalven een tegenstander werd geraakt. Het zuur van het kalfsel heeft de tenue van ene TP namelijk verscheurd waardoor deze persoon kou moest lijden!

Grondig onderzoek graag...

Gepost door: semiprofken | 29-01-10

Om nog maar te zwijgen van de door onze sponsors opgelegde deontologische code, die verbiedt om de ploeg in diskrediet te brengen door zich te bezondigen aan openbare dronkenschap en te spuugen op ploegmaats.
Toch chapeau voor de kampioen om in die toestand iedereen te kloppen. Zegt wellicht ook veel over de andere deelnemers...

Gepost door: Franky | 29-01-10

De commentaren zijn gesloten.