03-02-10

Joris op de voorpagina van den Dag Allemaal

Joris Dagallemaal2

 

Dinsdag in uw dagbladhandel, vandaag al op de Pruine Proekenblog. Onze kampioen in den Dag Allemaal. hieronder het interview:

Dag Allemaal: Hoe is je wielercariere van start gegaan, wist je als kind al dat je renner wou worden ?

Door talloze blessures (kapotte knieën, kapotte enkels,...) geen goesting meer in voetballen en dan maar een sportief alternatief gezocht dat minder belastend is voor de gewrichten. Gezien mijn passie voor wielrennen was de keuze snel gemaakt. Samen met Tom De Pelecyn en Jeroen Brondeel, beiden iconen in het Ressegemse voetbalwereldje, de overstap gemaakt naar de fiets en mij nog geen seconde beklaagd. De Herzeelse Flandriens waren geboren...

Als kind wist ik inderdaad al dat ik of voetballer of coureur ging worden. Aanvankelijk bleek het voetballer te zijn, maar het beestje van de ingesmeerde benen, de geur van kettingolie, de verhalen van Flandriens, de heroïsche overwinningen van Eric Vanderaerden,... bleef toch in mij zitten. Als jonge gast ging ik dan ook regelmatig naar koersen kijken, meer in 't bijzonder naar Peter De Frenne, Stanny D'Hondt, Stong Gedong, Peter Van Petegem en last but not least Andy Brusselman,... mijne gebuur en tevens leraar "kattekwaad uitsteken"...  

D.A.: Hoe kwam je bij de Pruine Proeken terecht ? Beschrijf deze club eens

Om de wintermaanden op een sportieve manier te overbruggen en toch ne keer van 't gezaag van mijn vrouw verlost te zijn zocht ik iets om ook in de winter bezig te blijven. 't Was da of de strijk beginnen doen. Mijn vetlaag groeide bovendien nogal exponentieel in de wintermaanden. En zo, via Tom De Pelecyn, mijn rechterhand (of is 't omgekeerd) bij de Herzeelse Flandriens, bij de Pruine Proeken terechtgekomen.

De Pruine Proeken kort beschrijven... een tof vriendenclubke, waar rijden en plezier hand in hand gaan...allemaal gasten met het hart op de juiste plaats.

D.A.: Mogen we nog eens kort het verhaal van de titelwedstrijd vanuit jouw standpunt. Je werd immers niet bij de favorieten gerekend en kende niet de meest optimale voorbereiding.

Over de voorbereiding bestaat misschien wel enige onduidelijkheid... maar ik kan je zeggen dat ik niet heb stilgezeten na nieuwjaar... gezien het slechte weer heb ik toch de nodige trainingsuren doorgebracht op de rollen (deels ook al in voorbereiding op de Ronde Van Vlaanderen, waar ik nog twijfel tussen de 140 of de 260 km, alles zal afhangen van hoe goed de voorbereiding loopt). Het trainingsschema werd uitgewerkt door mijn recent aangestelde trainer, Danny De Bie. Danny werd mij trouwens aanbevolen door Tom De Pelecyn die reeds jaren met hem werkt... en het heeft mij blijkbaar geen windeieren gelegd.

Over de race zelf: Bij het indraaien van het baantje naar de spoorwegovergang in Hillegem enige risico's genomen om nog voor Koen Veedeebee te kunnen zijn (een soort van Albertken gedaan), dan de gashendel volledig opengedraaid en tot mijn eigenste verbazing al vrij snel een gat geslagen... ik had verwacht dat er reactie zou komen vanuit de achtergrond, maar blijkbaar hadden de favorieten hun dagje niet of waren ze elkaar te veel aan het beloeren. Mijn enige doel op dat moment was zo snel mogelijk bij de eerste aanvallers te geraken, gezien die toch al enige voorsprong hadden uitgebouwd. Aan voorop blijven dacht ik toen nog niet, gezien ik een reactie verwachtte van het groepje der favorieten. De eerste twee, Rudi en Franky, had ik vrij snel te pakken en op dat moment kwam ook Roel De Bie als enige uit de achtergrond terug. Een sterke prestatie, gezien zijn achterstand opgelopen na zijn lekke band. Ik wist meteen dat ik een vette kluif ging hebben aan deze topfavoriet. Roel die toen nog moest bekomen van zijn geweldige inspanning weigerde resoluut over te pakken, begrijpelijk, maar het had wel eens welkom geweest. Voor ons uit zagen we Proost rijden, maar in tegenstelling tot Rudi en Franky bleef deze toch stevig doorrijden... en hadden we hem maar na veel moeite te stekken bij het ingaan van de laatste ronde. Van het peleton was bij het ingaan van de laatste ronde in de verste verte geen spoor meer, we zaten dus safe,... dachten we. Met z'n drieen (Proost bleef enigszins verrassend in ons wiel plakken) doken we opniew het beruchte paadje in waar Roel in de tweede ronde was platgevallen en opnieuw, op exact dezelfde plaats kwam ik ten val. Gelukkig zat ik voorop en konden Roel en Proost niet profiteren van de situatie, gezien ik professioneel de deur had dichtgesmeten (mijnen bijnaam zou nie "Lepen Joris" zijn zeker). Het duurde wel een tijdje vooraleer ik de fiets weer op de rails kreeg, waardoor we in de verte het groepje der favorieten opnieuw zagen naderen. Dit was voor mij het sein om opnieuw de gashendel open te trekken. Proost moest al vrij snel lossen. Roel volgde gestaag, doch ook op zijn gezicht was enig teken van vermoeidheid te zien. Bij het ingaan van de laaste lastige vette strook naar de vijver toe nam Roel resoluut het commando over, ik zat op mijn tandvlees en besloot me tevreden te stellen met een tweede plaats. Tot straks riep ik nog naar Roel. Maar blijkbaar waren ook zijn beste pijlen verschoten en begon het ook bij hem zwart te zien voor zijn ogen, want hij miste eerst een afslag en maakte iets verderop ook nog een stuurfout, waardoor ikzelf opnieuw, enigszins gerecupereerd ondertussen, in zijn wiel kon kruipen... en vanaf dan was het samen naar de finish, waarbij een millimeterspurt besliste over eer en roem... Belgisch Kampioenschap Pruine Proeken 2010.

D.A.: Wie zijn je grote voorbeelden binnen je club en naar welke (inter)nationale wielerhelden kijk je op ?

Binnen de club: Mezel. Gewoon bewonderenswaardig hoe hij telkens uit het verre Wachtebeke komt afgezakt om met de Pruine Proeken mee te bollen (en trouwens ook met de Herzeelse Flandriens op woensdagavond). Als da geen teken van vriendschap is.

Internationaal was ik een fan van VDB: grote bek, veel show... enen die kleur bracht in 't peleton, helaas tenondergegaan aan de roem (en de klodden).

D.A.: Wat brengt de toekomst, blijf je bij de Pruine Proeken ? Kan je de lokroep van het geld van de grote ploegen zoals De Vuile Bracké's weerstaan ?

Voor volgend jaar heb ik al mijn woord gegeven aan de Pruine Proeken. De Vuile Bracké's hebben meermaals gepoogd om mij los te weken voor volgend seizoen, maar een woord is een woord, dus doe ik er zeker nog een jaartje Pruine Proeken bij... 't zou der nog da aan mankeren,.... ik moet mijnen tricolore toch showen eh.

D.A.: En tenslotte: Hoe sta je tegenover doping, en hoe reageer je op de insinuaties van de pers en collega-renners dat je zelf ook gebruiker zou zijn?

Pure nonsens. Als er al iets gevonden was in mijn huis was dat voor mijn katten.

D.A.: Bedankt voor dit gesprek

 

20:56 Gepost door De Pruine Proeken Administrator in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.