31-12-10

Verslag Kerst-kroegentocht

Zondag 26 december 2010, tweede kerst en dus tijd voor een klassieker in het Pruine Proekenseizoen: de kerst-kroegentocht. Zeven liefhebbers deze week: ondergetekende, Tom Bidon, Mezel, Joris, Wim en Bart met de fiets en ons geliefde maar nog steeds geblesseerde lid Brusselman met de volgwagen/camionette.

 

Het was wat lang wachten op onze ondervoorzitter maar omwille van zijn mooie parcours-uitpijling van vorig week vergeven we hem dat graag.

Deze keer werd het geen rit in rechte lijn naar café nr1, zijnde café De Paling, maar er werden weldegelijk enkele honderden hectometers off-road ingelast. We werden zelfs te enthousiast in onze zoektocht naar besneeuwde winterwegeltjes want in St Lievens Esse deden we een “aller er retourtje “ in een klein baantje.

 

Na de verloren moeite kwamen we dan toch bij “ons Patricia” in De Paling terecht waar we ons konden opwarmen aan “ ne kaffee mé iet in “ zodat we rond half elf klaar waren om Veronique in het Torenhof een bezoekje te brengen. Met vallen, opstaan en weer doorgaan door de kouters van Esse kwamen we ook hier veilig en wel op onze bestemming. De koffie werd al eens vergeten, de bijhorende jenever daarentegen bleef een vast gegeven.

 

Volgende halte zou café De Rio “ bij Mario” worden, maar wisten wij veel wat ons te wachten stond: de beroemde kouterbaan aan de achterkant van de Doe Het Zelf was herschapen in één grote dikke sneeuwmassa, waarvan wij het verschil tussen weg, beek en kouter niet meer konden onderscheiden. Tot kniehoog kwamen we in de sneeuw terecht, de fiets werd noodgedwongen bij de hand genomen en Wim lag meer op zijn winterzijde dan dat hij rechtstond. Zelfs de quads die we tegenkwamen waren volledig vast komen te zitten.

Gelukkig was het café van Mario niet zo ver meer en net toen Andy met zijn camionette aankwam mochten we onze voeten onder tafel steken in het pittoreske Leeuwergem. Hier genoten we van enkele abdijbieren, bitterballen geschonken door de chef en ons artikel in de Beiaard (binnenkort te bewonderen op blog en facebook ). Het was er zo gezellig dat het al half één was voor we koers zetten richting clublokaal (welke nog/of alweer dicht was) met bijhorende eindsprint. Joris, Tom en Wim namen een beslissende afstand ten opzichte van uw verslaggever ( de rest was vroegtijdig naar huis gegaan of in de camionette gekropen ) maar in de laatste bocht deed Wim nog eens voor wat hij deze voormiddag al tien keer had gedaan: vallen. Na Joris en Tom kon uw verslaggever dus nog eens de bronzen medaille in ontvangst nemen.

 

Volgende week is er nieuwjaarsrit, welke we deze keer gaan gebruiken als trainingsrit voor het Belgisch Kampioenschap. Uw voorzitter nodigt u die dag uit om bij hem thuis één of meerder glazen te komen drinken op het nieuwe jaar 2011, aangezien zijn stede op het parcours ligt en omdat hij blijkbaar toch voorzitter moet blijven J

 

Moge dit gezegende jaar 2011 een jaar vol geluk worden voor u en uw familie en voor de Pruine Proeken mogen we hopen dat 2011 een jaar wordt met wat meer enthousiaste deelnemers.

15:03 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-12-10

Music For Life 2010: De Pruine Proeken naar het Glazen Huis

Zondagmorgen 19 december: om 6uur gaat de wekker van verslaggever en zoals nog nooit eerder is voorgevallen springt onze jonge held binnen de drie tellen uit zijn bed. Want hij weet, today 's the day, het hoogtepunt, de apotheose, de groeite final van het Pruine Proeken Baggerseizoen 2010-11, de rit naar het Glazen Huis, waar Thomas, Sam en Sofie plaatjes aan t draaien zijn voor het goeie doel, zijnde de weeskindjes van aidsouders.

Een blik uit het raam leert hem dat er opnieuw enkele centimeters sneeuw zijn bijgevallen en dat het witte poeder de straten gevaarlijk glad maakt. Meerdere lagen kleding wordt aangetrokken, de muts en wanten liggen binnen handbereik  en de ketting van de mountainbike krijgt nog wa Morgan Blue olie van t soort da de profs gebruiken: uw verslaggever is er klaar voor.

En met hem zeven anderen: ook Iwan, Tom, Wim, Rudi, Joris, Mezel en gastrijder Piet hebben de fiets én wagen van stal gehaald om naar Antwerpen te trekken. Zoals vooraf besproken wordt deel 1 van de rit met de wagen afgelegd: van Grotenberge gaat het richting Melsele alwaar we het stalen ros zullen bestijgen en naar de Antwerpse Groenplaats zullen rijden. Voordien zouden we kunnen genieten van het gratis ontbijt, aangeboden door onze sympathieke cafébaas Tom De Jaeger. HELAAS !!! Tom heeft zijn stamgasten nie in zijn café kunnen houden en sloot de tent zonder deze om 7 uur terug open te doen. Daar stonden ze dan, de helden, kou te krijgen en honger te lijden. Dit voorval deed ons beslissen reeds om half acht richting Antwerpen te vertrekken met tussenstop in Breivelde, pardon Beirvelde, om een ontbijt te nuttigen in het tankstation. Iwan kon deze gebeurtenis blijkbaar voorspellen en sloot pas daar bij de anderen aan.

Antwaarpe ist Stad en de rest is parking, zegt men wel eens, maar de parking van Melsele was volledig ingenomen door kerststallekes van één of andere kerstmarkt. Iets verder vonden we dan toch een plaatsje om - onder het oog van de plaatselijke bejaarden in peignoir - de wagen aan kant te zetten en de fiets op te springen richting Antwerpen. Nauwelijks anderhalve kilometer verder werden we reeds verplicht te stoppen, althans, we konden de lokroep van een plaatselijk jeneverkot in de Melseelse kouter niet weerstaan en warmden de luchtpijp op met " ne kleiren ".

De tocht was prachtig begonnen en bleef dit niveau aanhouden: de (plaatselijk goedgekende) bossen van Linkeroever, het parcours van de Scheldecross aan t strand van Sint Anneke, de voetgangerstunnel onder de schelde, ze vormden elk op zich een aangename wederzijdse kennismaking. Uiteraard mocht een bezoek aan de plaatselijke schoonheden in de vitrines niet ontbreken en de Pruine Proek kwam een eerste keer onder hoogspanning te staan in het befaamde Schipperskwartier waarvan we eensgezind vonden dat de plaatselijke fijne vleeswaren er beter uitzagen dan die van die slagerij in t Glazen Straatje van Gent.

Terzake nu, uiteindelijk kwamen we rond half twaalf aan het Glazen Huis terecht, waar Thomas de talrijk opgekomen menigte entertainde. Bijna brak hij in lachen uit toen ons waarde lid Wim languit op de Groenplaats ging liggen, met de fiets erbij wel te verstaan. Na de verwelkoming door ons meter Kelly (long time no see) en onze financiële bijdrage te hebben omgewisseld voor een rood sjalleke gingen we ons in t koudste café van Antwerpen opwarmen. 

 

68128_477662901282_133437681282_6386867_6793944_n.jpg

Nog een klein bezoekje aan t Glazen Huis en presentator Sam hervatten we onze rit via de Scheldekaaien naar tunnel nummer 2, die van de Kennedytunnel. Hierin kon eens lekker snel doorgereden worden ofwel waren er enkele bij die dachten dat de camions en auto's nie lang meer op zich konden laten wachten. De kilometerteller stond op 35 toen we terug aan de kraampjes waren van de kerstmarkt van Melsele, ondertussen bevolkt door plaatselijke verenigingen en goed voorzien van eten en drank. Al die mensen zagen natuurlijk dat zo een fietsclubje aardig wa centjes in de kassa kon brengen en we werden dan ook door iedereen aangesproken om iets te komen drinken. Onze keuze viel - hoeft het nog gezegd ?? - op de meiskes, namelijk damesvolleybalclub Volley Dots. Vriendschapsbanden werden gesmeed, pinten gedronken en bitterballekes gefret en het was dan ook al half vier en serieus aan t sneeuwen toen we terugkeerden naar onze heimat, het ondertussen geopende cafe Tomweer. De rit werd afgesloten met voortreffelijke Kiekie Kakawiekie of zoiets die fantastisch werd bereid door ons lid-chefkok Rudi. Ik wil dit verslag dan ook afsluiten met een bijzonder woord van dank aan onze Rudi en een dikke merci aan parcours-uitstippelaar Tom Bidon. U deed het beiden fantastisch en ik hoop er dan ook op dat ik volgend jaar samen met u en hopelijk vele anderen, een mooie tweede editie van deze rit naar Antwerpen kan maken. Music for Life 2011, we komen er (terug) aan !!!

00:00 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-12-10

24-uren MTB

Gegroet allen,

Ik weet het, we zijn er vroeg bij voor volgende zomer, maar toch zou ik graag de mening eens weten van diegenen die doorklikken op volgende site.

http://www.mtbwestel24uur.be/

Ik denk dat da wel eens de moeite kan zijn

Uw ondervoorzitter

17:09 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-12-10

Pruine Proeken gaan naar Music for Life: praktische info

Bestekes, zondag is t zover: MTB De Pruine Proeken doen hun naam van Wilde Weldoeners weer alle eer aan. Ook dit jaar ondernemen ze een tocht naar het Glazen Huis om er Sofie, Sam en Thomas een hart onder de riem te steken, de weeskindjes van aidsouders een financieel steuntje te geven en om onze schonen tenu nog eens op de nationale televisie te laten zien.

Er is echter een probleempje: ze hebben da kot in Antwerpen gezet deze keer, en de combinatie van het lage aantal deelnemende Pruine Proeken tot hier toe, de afstand naar t Stad (toch al rap 90km als ge nie langs steenwegen en autostrades wil rijden) en de gebrekkige conditie van vele Pruine Proekjes maakt da we dit jaar dus een beetje gaan moeten zeuren (zoals die vuile bracké's vorig jaar) en dus een deel van de rit met de wagen gaan moeten afleggen. Melsele wordt ons startpunt en vanaf daar gaan we een fietstochtje maken van een goeie 35 kilometer. Het exacte parcours welke onze ondervoorzitter Tom heeft uitgestippeld, leest u hieronder. Hopelijk spreekt het u aan en doen jullie nog eens de moeite om op zondagmorgen te komen vergezellen.

musicforlife2011a.jpg

Volgende praktische info krijgt u medegedeeld:

- Afspraak in café 'T Omweer voor het Tombijt tussen 7.15 en 7.30

- Vertrek naar Melsele met de wagen om 8u, wie een fietsrek of een camionette heeft wordt gevraagd het betreffende vehikel mee te brengen.

- Parcours: (cfr Tom Bidon:)

"De tour begint in Melsele aan de kerk. Via fietsvriendelike wegen begeven we ons in de richitng van Sint-Annastrand alwaar we over het parcours van het BK Cyclocross 2011 zullen rijden. We vervolgen onze weg verder via de Scheldeboorden tot aan de voetgangerstunnel alwaar het afstappen geblazen is. Na de voetgangerstunnel rijden we eerst richting Schipperskwartier want de traditie wilt het, geen glazen huis zonder glazen straat. Daarna fietsen we door het centrum via de Grote Markt naar de Groenplaats, waar we onze eerste stop inlassen en de nodige kiekjes trekken voor het thuisfront. 

 

Deel twee van de rit wordt ingezet langs de oude Scheldekaaien tot aan de fietserstunnel van de Kennedytunnel. Uit deze pijp gekomen mogen we via Zwijndrecht langs fietsvriendelijke wegen de terugrit inzetten richting kerkplein van Melsele. Wij hopen daar zonder pech aan te komen na een kleine 35km gebold te hebben over ongekend terrein."

 

20:30 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Verslag UnkerzakkenVTT 12-12-2010

Op een koude zondagmorgen aan de kerk van Grotenberge, 8u30 deze keer, stonden ..... U kan het ondertussen zelf al invullen zeker? Dezelfde vier zotten van elke week: Tom, Wim, Joris en bibi verslaggever. Zot nr 5 Mezel reed rechtstreeks naar de startplaats van deze rit. Dat was deze keer Kalken en de rit was er eentje uit de (stilletjesaan) vervloekte Enamecup.

Het regende zachtjes bij het vertrek en de temperatuur was nie ver van het nulpunt verwijderd, maar kou had uw verslaggever deze keer niet: van bij de start was het tempo verschroeiend en dat zou zo blijven ... 35 km lang. Wat er met mijn vier maten scheelde, ik weet het niet, maar hun tempo ging bijna nooit onder de 20-22 per uur uit. En uw verslaggever, hij reed, zag en bekeek alles vanop afstand want dit was iets te hevig voor een voorzitter die enkel op een beetje mountainbikevertier en after-ritplezier uit is. Meermaals dacht uw verslaggever dat de vogels voorgoed gaan vliegen waren maar enkele kilometers verder vond hij de Pruine Proekskes dan toch terug. Ze lieten hem terugkomen en ... trokken weer onmiddellijk door.

Ja, uw verslaggever heeft zich geamuseerd: het parcours was eens iets anders, hij reed voor t eerst in zijn leven langs de schelde en den donk van Overmere, kon zelf een tempo aanhouden waar hij hier op was en kon zelfs enkele (ok t waren er nie veel, maar toch) mtb'ers oprapen.

Ondertussen waren de vier ploegmaats bezig zichzelf te bewijzen tegenover elkaar en werd er nu al een soort Belgisch Kampioenschap gehouden. Een echt ritverslag kan ik u dus deze keer niet aanbieden en ook de samenvatting van de eindsprint gebeurde ver voor ondergetekende. Blijkbaar is ook de sprint gewijzigd: waar uw verslaggever vroeger op 4à5km van het einde het startschot gaf met een (nutteloze) demarage, vertrok de latere winnaar Wim al op 9 (negen!!!) km van den arrivee. Mezel kwam daar kort achter maar werd nog terug bijgebeend door Tom die een sterke remonte opzette. Joris wou bij de verslaggever op een goed blaadje staan en bleef tot de laatste kilometer bij hem.

Volgende week gelukkig geen snelheidsrace want dan staat onze klassiekers Music for life-rit op t programma. U leest er zodadelijk meer over ( tenzij ge van vanboven begonnen zijt, dan hebt ge t al gelezen) Aan alle Pruine Proeken met een hart én een iets trager tempo is dit een oproep om nog eens mee te rijden. Hopelijk helpt het !!

20:17 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

02-12-10

Rit van 28/11/2010 - WTC Zottegem

Gegroet allen,

Eind november en t is voor t seizoen 2010-2011 den eerste keer van dadde. De natte glibberige en zware velden en wegen hebben plaats gemaakt voor de eerste sneeuwvlokken met bevroren ondergrond. Iets waar we verleden seizoen meermaals mee te maken hebben gehad en waar we nu dus ook kunnen teren op de opgedane ervaring. Een pluspunt nietwaar.

Op de startrij staan vijf Pruine Proeken te glunderen in de ochtendzon op het kerkplein te Grotenberge. Joris, Mezel, Bossche, Bart en ondergetekende. Allen drager van de clubkleuren vertrekken zij met volle moed. Na in eerste fase als spookrijder gefungeerd te hebben zetten we rond 09.30 uur aan om de MTB tocht van WTC Zottegem onder de wielen te schuiven. We hadden afgesproken om de eerste twee lussen van de 45km erbij te nemen om dan toch wat meer dan 25 kilometers te hebben. Iedereen akkoord. De aanvangsfase is gekend terrein zoals de ganse rit trouwens. Toch voelt onze voorzitter zich niet op zijn gemak en laat hij zich meeglijden in de achterste regionen. De Joris daarentegen heeft de juiste versnelling van in het begin gevonden en trapt er maar op los. Langs Leeuwergem rijden we Hillegem binnen om dan terug Leeuwergem aan te doen en de casa van onze voorzitter te passeren. Nog steeds heeft hij de juiste tred niet gevonden. Het kasteel van Leeuwergem laten we ook links liggen om dan de beruchte kinderkopjes van de Lippenhovestraat in Elene aan te doen. Onze Joris krijgt er maar niet genoeg van terwijl ondergetekende zich toch wat op bekend werkterrein bevindt. Ook den Bart en Mezel kunnen zich wel vinden op de schokkende romeinse weg maar voor de voorzitter blijft het afzien. Ook de kou begint parten te spelen. Niet zo zeer voor de berijders maar wel voor het materiaal. Bevroren grond speelt het versnellingsapparaat van ondergetekende parten en weigert dienst te doen. Een geluk dat de bevoorrading zich snel aanbiedt en dat het nodige vocht tot ons kan worden genomen. Dat vocht was een heerlijk soepje van de collega van den Bart. Het tomatensoepje ging er goed in aan de brandende haard. Niet te veel treuzelen om geen kou te krijgen en dat zagen we ook aan de bezetene voorzitter. Waarschijnlijk heeft zijn soepje dat ietsje meer vitaminen bevat want als een razende vertrekt hij uit de bevoorradingszone om er ons allemaal tegelijk af te rijden. Een beetje te veel hooi op zijn vork genomen maar den Bossche is van het principe "Den aanhouder wint" dus geeft hij ook niet af met zijn splijtende demarages. Het was in Erwetegem gekomen zelfs zo erg dat hij een illegaal maneuver wou uitvoeren door een pelotonnetje langs rechts voorbij te steken om de achtervolgers het nakijken te geven. Tevergeefs zou blijken op de laatste stroken want onze Koenraad had de eerder gemaakte afspraak om "nen direct" te doen naar het lokaal niet begrepen. Joris, de vogel die dan al lang gaan vliegen was, zagen we nog in de verte zijn truitje goed leggen voor de solo-overwinning met bijhorende foto. Ondergetekende en Bart volgden als twee en drie op enkele honderden meters achter de oppergaai terwijl Mezel door pech achteruitgeslagen was. Toch had hij nog genoeg terrein over om de vierde plaats te vrijwaren. Nadat het kwartet na 35km de thuishaven veilig had bereikt kwam onze voorzitter het kasteelpadje omhoog gereden. Enigszins teleurgesteld mocht hij beslag leggen op de laatste en vijfde plaats na zijn remonte van één week geleden. Volgende keer (week) beter zou ik zeggen!

En deze volgende keer wordt gereden in Sint-Lievens-Houtem. Vertrek om 09.00 uur aan de sporthal aldaar voor wie rechtstreeks wil gaan. Voor diegenen die in Grotenberge wensen te vertrekken, afspraak om 08.45 uur op het kerkplein. U komt toch ook?

Ps : mogelijkheid tot douchen achteraf in de sporthal is mogelijk en al geregeld.

Uw verslaggever ad interim ergens ten bevroren velde

19:18 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Verslag Egmont VTT 28 nov 2010

28 november en de eerste sneeuw is een feit: voor de Egmont VTT te Zottegem konden we dan ook rekenen op overblijfselen van het witte poeder, ijskoude temperaturen en vijf deelnemende Pruine Proeken: uw verslaggever zag en bewonderde de schoon benen van Tom, Mezel, Joris en Bart. Vertrekpunt was vanzelfsprekend het kerkplein van Grotenberge want dit bevindt zich op slechts enkele honderden meters van de inschrijvingsplaats, nl het krakkemikkeg voetbalkot van vierdeklasser Sottegem. Op deze locatie bevond zich zondagmorgen dan ook meer volk dan dat er ooit zal zijn voor de match KSV Sottegem - Pont a Celles Buzet. Is mountainbike populairder dan voetbal, ne mens zou t gaan denken, maar als we de aanwezigheidslijst van ons cluppie erbij nemen komen we toch weer met ons voetjes op aarde terecht.

In elk geval, de afwezigen hadden nog maar eens ongelijk want ondanks de vriestemperaturen en het vrij hoge percentage beton was dit een mooie rit die ons in cirkelvorm rondom ons clublokaal deed rijden, waarbij we vrijwel alle baantjes al eens gereden hebben in onze zelf gefabriceerde tochten maar die nu deftig verpakt zaten in een parcours waarvan wij er eentje maakten van 35 kilometer.

Met het naderen van het Belgisch Kampioenschap ( datum wordt u weldra medegedeeld ) begint een beetje verslaggever natuurlijk de renners te observeren naar technische en fysische kwaliteiten en wat viel hem op:

- dat verslaggever zelve nen diesel is die het de eerste 10 kilometer niet gemakkelijk had het tempo te volgen, technisch geen kraan is en gaandeweg meer op het voorplan treed.

- dat het bij de Mezel eigenlijk juist omgekeerd blijkt te zijn: zonder problemen worden de eerste kilometers erdoor gemaald, met zelf stevig kopwerk tot gevolg maar waarvan we deze maar ook vorige week konden zien dat hij iets te gretig is met zijn krachtinspanningen en dit een beetje bekoopt in de slotkilometers, op t moment dat de prijzen verdeeld worden.

- dat de heer Boonaert de degelijkheid zelve is en dus niet snel een inzinking zal kennen. Hij zal nooit op honderden meters worden gereden maar anderzijds zien we Bart ook geen kloof slaan van een halve minuut. Ondanks zijn mimieme aanwezigheid de afgelopen weken zit er duidelijk nog jus in de benen en heeft hij nog wa over in zijnen tank die hij deze zomer bij de Flandriens serieus gevuld heeft.

- dat ondervoorzitter Tom naar zijn beste vorm toegroeit: enkel een vastgevroren ketting kon er zondag voor zorgen dat hij op achterstand werd geplaatst, anders was hij constant in de voorste gelederen terug te vinden. Zijn deelname aan het formidastische Enamecup blijkt zijn vruchten af te werpen.

- dat Joris zijn complete offday van vorige week ( zie verslag v vorige week ) er eentje was om in te kaderen en te koesteren want zoals hij zondag reed was hij werkelijk outstanding: op elk ogenblik zagen we een fris ogende Joris die het commando nam, versnellingen plaatste wanneer hij wou en dus in topvorm verkeerd, hij is samen met de deze week afwezige Wim de absolute topfavoriet voor het BK

Joris werd dus ook winnaar deze week, maar wat daarachter gebeurde is moeilijker te vatten. Zoals zonet al beschreven komt uw verslaggever er op t einde pas door en dat was ook nu het geval: in de lastige zompige strook achter den Delhaize ging hij Mezel voorbij, remonteerde Tom en bij het uitkomen van die strook zat hij al bij Bart in het wiel. Eens op de weg gekomen nam hij het voortouw en trok stevig door in het wiel van een andere mtb'er. Op 500 meter van den arrivee was uw verslaggever er dan ook vrij gerust in dat na zijn overwinning vorige week nu de 2e plaats binnen was. Maar dat was zonder Tom gerekend, die blijkbaar terug tot in het wiel gekomen was en bij de laatste splitsing rechtdoor reed, waar bibi linksaf sloeg richting voetbalplein. Tom en de andere snaken opteerden een rechtstreekse verbinding met hun lokaal te maken, uw verslaggever daarentegen reed richting afspuitstand en eindpunt van de rit. Ook al had hij weet van de plannen van de anderen, hij dacht toch de eindstreep te moeten halen. Om geen onnodige discussies en wrevel te kweken in deze dagen van vrede en vreugde en warme sloefkes bij de stoof zullen we zowel uw verslaggever als ondervoorzitter Tom de 3 punten toewijzen voor een gedeelde tweede plaats. De derde plaats wordt dan bezet door Bart, al kan ik hier mis in zijn omdat ik dus al met de afspuitslang in mijn handen stond toen deze knaap T Omweer bereikte.

Volgende zondag rijden we meer dan waarschijnlijk terug in de sneeuw, al zal die een pakje dikker liggen zoals het er nu naar uitziet. We rijden de Blosoroute van St L Houtem en nemen als vertrekpunt ons geliefde café/clublokaal bij Tommeken. Hopelijk met 6? 8? 14???

18:43 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |