16-06-11

Verslag Regiotour 11/06/2011 Herzele

Een klassieker in het ( beperkte ) zomerseizoen van de Pruine Proeken is elk jaar opnieuw de Regiotour. Smalend wordt wel eens gezegd dat dit gewoon een aaneenschakeling is van de Blosoroutes van Herzele en de buurtgemeenten. Toch mag het parcours in onze regio niet onderschat worden en is een afstand van 100 km met beklimmingen van Muur, Bosberg en Congoberg niet te onderschatten. Waarschijnlijk was dit de reden dat er om 8 uur slecht drie Pruine Proeken aan de inschrijvingstafel stonden: Bart Boonaert, ondervoorzitter Tom Bidon en uw verslaggever. We hebben wel weet van twee leden die op eigen houtje of met een ander groepje de rit reden: Roel en Kleine Vijverman zouden op het parcours gespot zijn. Wij drieën daarentegen kregen het gezelschap van een aspirant-lid. Na enkele succesvolle ritten met de Herzeelse Flandriens gaf David Bauwens aan dat hij ook lid wenst te worden van de Pruine Proeken. David deed dus zijn ingangsexamen en zou door de drie examinators worden getest op tempowerk, het hanteren van het groot en klein verzet en het trakteren van een potje na de rit. 

Toen de laatste ochtendregen was gevallen vertrok dit olijke kwartet aan de rit. Tom had er zin in en sloeg al in de eerste bocht onverhard een kloofje met zijn medematen die de benen nog moesten warmrijden. Tom werd dan ook tot de orde geroepen en aangeraden geen "Vinnyke" te doen. Al snel waren we aan de eerste stop in Zottegem waar we op de gevoelige plaat werden vastgelegd.

 

DSC_0070 (2).jpg                                         DSC_0072 (2).jpg

DSC_0076.jpg                                         DSC_0077.jpg

Vanuit Zottegem zetten we koers richting Geraardsbergen via leuke stukjes road en offroad, oa in Lierde. Het tempo zat er stevig in, doch niemand kwam in de problemen en tweede stopplaats Geraardsbergen werd al snel bereikt. Er werd stevig gegeten en energiedrankjes opgezopen want nu zouden we het zware drieluik aanvatten: de volgende 10 km kregen we de Muur, een zijflank van de Bosberg en de beklimming van de Congoberg voor de kiezen. Aspirant David kwam vlotjes boven op de kinderkopjes van het Geraardsbergse beest, kort gevolg door Bart en ondergetekende. Maar het was wel Tom die als eerste over de meet op de top kwam :-)

De Bosberg die kort nadien volgde werd in grupetto beklommen en toen kwam er ... een beu stukje. Een goeie negen kilometer asfalt werd overbrugd tegen cyclotempo maar met onze mtb hadden we daar toch graag een stukje kouter of kerkwegeltje gehad. De klim van de Congoberg werd dan ook als een troostprijs aanzien en het drietal David, Bart en ondergetekende beklommen de Afrikaanse berg aan een strak tempo. Tom deed het kalmer aan en deed naar eigen zeggen een goeie daad door zijn bidon water te schenken aan de plaatselijke negertjes die hem vanuit hun rieten huttekes kwamen aanmoedigen.

In Denderwindeke was er na een goeie 60 km een derde tussenstop en we wisten dat de meeste hoogtemeters achter de rug lagen. Was het daarom dat Bart het tijd vond om het tempo omhoog te trekken? wie zal het zeggen. Feit is dat hij als een losgeslagen stier over de kouterbaantjes donderde en in het zog kon blijven van mannen die ons even voordien waren voorbijgesneld. Boonaert's drie compagnons moesten dan ook voluit gaan om het tempo bij te houden. Een gemiddelde van 22 km/u stond op dat ogenblik dan ook op het tellertje. Op rustplaats vier, Denderhoutem wist uw verslaggever dan ook dat de meeste ballekes en het vet van de soep waren. Toen hij ook nog werd geveld door de kou en lichte regen moest hij dan ook even van de fiets om lichaam, geest en koersbenen de nodige warmte en rust te schenken. Veel mocht het niet helpen want de laatste 25 kilometer moest verslaggever het rustiger aandoen. Iets verder kreeg ook David een hongerklopje en voor hem kwam de laatste stop in Mere dan ook als geroepen en hij at er de ganse bananenvoorraad op. De laatste tien kilometer naar thuisbasis Herzele werd dus noodgedwongen kalmpjes aan afgelegd en de aandacht ging vanaf dan enkel nog naar onze befaamde eindsprint. Verslaggever moest het dus in de laatste vier kilometer met lede ogen aanzien dat zijn drie metgezellen stevig doortrokken richting finish.

De sprint ( vernomen via onafhankelijke bronnen en anonieme getuigenissen ) Aan de burcht sloeg Tom een kloofje om als eerste het afsluitende educatief park binnen te rijden. David zat in het wiel maar was vooral content dat hij daar nog zat. Bart had een snood plan en besefte dat hij op die smalle baantjes geen inhaalmanoeuvre kon uitvoeren. Hij koos voor een alternatief ( iets langer ) wegeltje en rekende op de verrassing. Tom zag net op tijd vanuit zijn ooghoek het gevaar komen en benutte zijn laatste krachten om als eerste de aankomstplaats te overschrijden. Een kramp van hier tot in Tokio was zijn beloning :-) David zag zijn knappe maidenrit bekroond met een tweede plaats, lepen Bart werd derde. Uw verslaggever sloot de rij en zag op zijn kilometriekse een gemiddelde staan van 20 km/u en is daar content mee.

De Regiotour was terug ferm in orde en zorgt al voor de eerste kriebels om het winterseizoen mtb aan te vatten. Hopelijk mogen we ook u, trouwe lezer dan verwelkomen om samen aan een gezapig tempo de plaatselijke kouterwegels en drankgelegenheden te verkennen.

Sportieve groeten

 

Ka VeedeeBee 

 

 

 

22:42 Gepost door De Pruine Proeken Administrator | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Prachtig.... deze reporter weet ook van aanpakken :o))

Gepost door: Chris | 16-06-11

Prachtig.... deze reporter weet ook van aanpakken :o))

Gepost door: Chris | 16-06-11

De commentaren zijn gesloten.